hit counter
ΜΕΛΙ ΑΝΘΕΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
melifarm meli anthewn

Το ανθόμελο, όπως μαρτυρά και η ονομασία του, είναι το μέλι που παράγεται από τα άνθη φυτών και δέντρων: Οι μέλισσες τρέφονται από το νέκταρ λουλουδιών όπως θυμαριού, καστανιάς, πορτοκαλιάς, βαμβακιού, ηλίανθου, ερείκης, ακακίας, μηλιάς, κερασιάς και αφού το μεταφέρουν στις κυψέλες και το επεξεργαστούν συλλέγεται από τους μελισσοκόμους. Το ανθόμελο χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

α) το καθαρό μέλι ανθέων, το οποίο προέρχεται από ένα μόνο είδος (π.χ. μέλι πορτοκαλιάς, ερείκης, καστανιάς κοκ).

β) το μεικτό ανθόμελο που προέρχεται από περισσότερα από ένα είδη λουλουδιών. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι ένα ανθόμελο-μείγμα μπορεί να παράγεται από ανεξάντλητους συνδυασμούς ανθέων, γεγονός που όπως αντιλαμβάνεται κανείς αντιστοιχεί σε πληθώρα τελικών προϊόντων με διαφορετικά αρώματα και χρώματα.

Στη χώρα μας το μέλι των εσπεριδοειδών σε συνδυασμό με το μέλι άλλων οπωροφόρων δέντρων αποτελεί το 25% της παραγωγής το οποίο βασίζεται κατά κύριο λόγο στην ανοιξιάτικη ανθοφορία. Τα εσπεριδοειδή καλλιεργούνται κυρίως στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και γενικότερα στα ελληνικά νησιά.

Χαρακτηριστικά ανθόμελου

Είναι αυτονόητο ότι καθώς το μέλι ανθέων μπορεί να προέρχεται από πολλά διαφορετικά λουλούδια τα χαρακτηριστικά του κάθε μελιού αντικατοπτρίζουν την εκάστοτε συγκομιδή από τις μέλισσες. Το μέλι της ακακίας είναι για παράδειγμα αραιό σε υφή και με διακριτικό άρωμα και γεύση ενώ του δεντρολίβανου είναι αρκετά ρευστό και με το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση του βοτάνου. Το μέλι από ηλιοτρόπιο έχει άρωμα και από ηλιόσπορο και άνθη κοκ. Γενικά πάντως, το χρώμα των ανθόμελων είναι πιο ανοιχτό από εκείνο που παράγεται από μελιτώματα και είναι πολύ πιο γλυκό αφού είναι πολύ πιο πλούσιο σε σάκχαρα. Το ανθόμελο της Melifarm είναι γνωστό για το ιδιαίτερο άρωμά του, την απαλή γλυκιά γεύση του και την υπέροχη βουτυρώδη υφή του.

Μέλι Ανθέων

Ιδιότητες Ανθόμελου

Το ανθόμελο φημίζεται για τις τονωτικές του και εξαιρετικά ευεργετικές του ιδιότητες. Είναι χαρακτηριστικό για τη συμβολή του στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, έχει αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση και γενικά προσφέρει ενέργεια και αντοχή. Το ανθόμελο με την ετικέτα της Melifarm, ειδικότερα, αποτελεί μία εξαιρετική μείξη πληθώρας ελληνικών φυτών με ανεπανάληπτα γλυκιά γεύση και μοναδικό άρωμα, περιέχει δε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που διαθέτουν τα ανθόμελα, με αξιοσημείωτη δράση υπέρ της σωστής ανάπτυξης των παιδιών.

Πώς παράγεται το ανθόμελο

Όπως είναι φυσικό, ο συλλέκτης, δηλαδή η μέλισσα είναι εκείνη που αποφασίζει αν θα παραγάγει μέλι ενός είδους ή μείξη μελιού από άνθη. Συνήθως, εάν στην περιοχή όπου βρίσκονται τα μελίσσια κυριαρχεί ένας είδος λουλουδιού που αρκεί για να παραχθεί ένα αμιγές ανθόμελο -το οποίο είναι και πιο σπάνιο-, η μέλισσα προτιμά να τραφεί μόνο από αυτό. Όταν όμως οι συνθήκες αλλάζουν και τα κυρίαρχα άνθη δεν αρκούν για την τροφή της μέλισσας, εκείνη αρχίζει να ρουφάει το νέκταρ και άλλων ειδών και έτσι παράγεται το ανάμικτο ανθόμελο. Πιθανόν κάποιος να αναρωτηθεί: «Μα πώς ο μελισσοκόμος μπορεί να γνωρίζει από ποια λουλούδια έχει συλλέξει το νέκταρ η μέλισσα;» Η απάντηση είναι απλή: Όταν αρχίζει να ανθίζει, για παράδειγμα η ακακία, με την οποία οι μέλισσες γίνονται πραγματικά… άπληστες, αρχίζουν και χτίζουν τις κηρήθρες. Μόλις το δέντρο σταματήσει την ανθοφορία του, οι μελισσοκόμοι μαζεύουν τις κηρήθρες: έτσι, είναι σίγουροι ότι το μέλι που συνέλλεξαν είναι αμιγές.

Γεύση Ανθόμελου

Η γλυκιά γεύση του ανθόμελου το κάνει ιδανικό υποκατάστατο της ζάχαρης στη ζαχαροπλαστική. Οι αντι – βακτηριδιακές και οι αντιοξειδωτικές του ουσίες το καθιστούν την καλύτερη επιλογή αντί αυτή της ζάχαρης. Η δε γεύση του δίνει εαρινές νότες σε κάθε σας συνταγή. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Είναι ο λόγος που το συγκεκριμένο μέλι, κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα, μέσα σε 6 με 18 μήνες.
Είναι αλήθεια πως το μέλι παραγωγής από ένα είδος άνθους, έχει περισσότερες απαιτήσεις για τους παραγωγούς, αλλά είναι υψηλότερης ποιότητας και μεγαλύτερης διατροφικής αξίας. Στη Melifarm διαχειριζόμαστε μελισσοκομικές φάρμες πιστότητας σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, από Έβρο έως Κρήτη, ελέγχοντας διαρκώς τις διαδικασίες εφαρμογής ενός σωστού αποτελέσματος παραγωγής, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο και το τελικό προϊόν που θα λάβει ο καταναλωτής. Γι’ αυτό έχουμε για ‘σας πάντα φρέσκο μέλι 100% κατευθείαν στο Τραπέζι σας.

Διατροφική αξία ανθόμελου

Το ανθόμελο αποτελείται από σάκχαρα τα οποία αποτελούν πάνω από το 95% των στερεών του, με κυρίαρχα τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη. Επίσης, περιέχει πρωτεΐνες και αμινοξέα και κυρίως προλίνη. Η παρουσία ενζύμων όπως η αμυλάση και η α-γλυκοσιδάση είναι επίσης σημαντική, η οποία βοηθά στη μετατροπή της σουκρόζης σε γλυκόζη και φρουκτόζη. Τα μέταλλα στο ανθόμελο δεν κατέχουν μεγάλο ποσοστό: Παρόλα αυτά, η περιεκτικότητα σε θείο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, χλώριο, κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, χαλκό, μαγγάνιο και πυρίτιο εξυψώνει τη διατροφική του αξία. Αξιοσημείωτη είναι η περιεκτικότητα του ψευδάργυρου στο ανθόμελο από εσπεριδοειδή, πολύ υψηλότερη σε σχέση με άλλα μέλια. Το ανθόμελο, για να διατηρεί τις θρεπτικές του ιδιότητες πρέπει να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και να προφυλάσσεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Aνθόμελο γενικής ανθοφορίας

Και μόνο το γεγονός ότι οι μέλισσες τρέφονται με το νέκταρ λουλουδιών και αγριολούλουδων της ελληνικής υπαίθρου καθιστά το μέλι αγνό και ποιοτικό. Ωστόσο, για να θεωρηθεί ένα μέλι αγνό και το ανθόμελο να είναι ανθώδες, αρωματικό και αμόλυντο θα πρέπει οι θέσεις των κυψελών να βρίσκονται μακριά από περιοχές με περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις -όπως αυτοκινητόδρομους- μονάδες παραγωγής ή αστικά κέντρα

Η Melifarm, φροντίζει ώστε το ανθόμελο που θα παραλάβετε στις εξαιρετικά προσεγμένες συσκευασίες της να είναι εξαιρετικό και καθόλα καθαρό. Εξάλλου, συνεργάζεται με μελισσοκομικές μονάδες που είναι εγκατεστημένες σε παρθένες τοποθεσίες της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας. Ταυτόχρονα, ο έλεγχος ποιότητας με αυστηρά κριτήρια από τη Melifarm δεν σταματά ποτέ, μία διαδικασία που ξεκινά από τη στιγμή της συλλογής του νέκταρ από τις μέλισσες, μέχρι την παράδοση στον τελικό αποδέκτη.

ΑΝΘΟΜΕΛΟ

Φρέσκο – Καθαρό – Αυθεντικό
Μέλι για Σπίτι!
MELIFARM φροντίζουμε για σας

Περισσότερα
άρθρα

A beautiful flowering Acacia tree near Worcester, South Africa. Acacia Karroo.

ΜΕΛΙ ΑΚΑΚΙΑΣ – ΜΕ ΦΙΝΟ ΑΡΩΜΑ

Πολλοί το προτιμούν ως ένα φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης καθώς προσφέρει μεγάλα αποθέματα ενέργειας στον οργανισμό, είναι πολύ …

Μέλι Χαρουπιά

ΜΕΛΙ ΧΑΡΟΥΠΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το χαρουπόμελο αποτελεί απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής. Ο μοναδικός αυτός καρπός, είναι προικισμένος με ασβέστιο, νάτριο ….

Επικοινωνία

Μπουμπουλίνας 44,
Πετρούπολη 13231, Αθήνα

Τηλ. 211 423 0912,
211 414 8955