hit counter
ΠΕΥΚΟΘΥΜΑΡΟΜΕΛΟ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
melifarm meli peukothumaromelo

Είναι μοναδικό, είναι σπάνιο και είναι μόνο από την Κρήτη: Το Πευκοθυμαρόμελο είναι το δεύτερο αναγνωρισμένο ελληνικό μέλι ΠΟΠ (από τον Σεπτέμβριο του 2017) μετά την ελατοβανίλια Μαινάλου.

Το πευκοθυμαρόμελο είναι -όπως μαρτυρά και η ονομασία- μία φυσική μείξη μελιού από πεύκο και θυμάρι. Παράγεται από τα μελιτώματα που προέρχονται από το έντομο Marchalina hellenica L., το οποίο ζει κυρίως στην τραχεία (Pinus brutia Ten) και τη χαλέπιο πεύκη (Pinus halepensis Mil) με την ιδιαίτερη χρήση των μελισσιών ή/και τη συνύπαρξη όψιμα ανθισμένων θυμαριών.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τους μήνες Ιούνιο-Αύγουστο οι μελισσοκόμοι στην Κρήτη μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των μελισσιών τους σε περιοχές όπου τα θυμάρια καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις -νότιο και βόρειο Ρέθυμνο, Xώρα Σφακίων, Ψηλορείτης, Λευκά Όρη, Ομαλός, Ακρωτήρι, Ν. Λασιθίου, Ιεράπετρα, Σητεία κ.ά. Το μέλι από θυμάρι παραμένει στα στεφάνια του γόνου καθώς στην Κρήτη οι μελισσοκόμοι δεν χρησιμοποιούν πλαίσια με γόνο. Όταν τα μελίσσια μεταφερθούν στα πεύκα ώστε οι μέλισσες να τραφούν από τα μελιτώματα του εντόμου M. Hellenica L., ο γόνος περιορίζεται με φυσικό τρόπο και οι κηρήθρες με τα στεφάνια του θυμαρίσιου συμπληρώνονται με το μέλι από πεύκο. Το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης ΠΟΠ προέρχεται ουσιαστικά από τον πρώτο τρύγο από αυτά τα μελίσσια – ο δεύτερος τρύγος είναι πια το καθαρό πευκόμελο.  

Μέλι πευκοθύμαρου συλλέγεται επίσης και σε άλλες περιοχές της Κρήτης όπου το όψιμο θυμάρι ανθίζει παράλληλα με τα μελιτώματα του πεύκου. Έτσι, οι μέλισσες τρέφονται και από το νέκταρ του λουλουδιού του θυμαριού και από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του δέντρου παράγοντας ένα γνήσιο και φυσικό πευκοθυμαρόμελο.

Χαρακτηριστικά πευκοθύμαρου

Χρώμα: Το χρώμα του πευκοθυμαρόμελου δεν έχει το εντυπωσιακό χρώμα και τη λάμψη του θυμαρίσιου αλλά ούτε και το πιο θολό τόνο που διακρίνει τα πευκόμελα. Ουσιαστικά, έχει ενδιάμεσο χρωματισμό που όπως και να έχει παραπέμπει σε ένα καθόλα γνήσιο προϊόν μέλισσας.

Γεύση: Το μέλι πευκοθύμαρου έχει πλούσια γεύση, με μέτρια γλυκύτητα, διάρκεια και ένταση. 

Άρωμα: Διακρίνονται τόνοι λουλουδιών, άρωμα ξύλου και ρητίνης ενώ το άρωμά του είναι μέτριας έντασης με ελαφριά αίσθηση φρούτων και κεριών.

Κρυστάλλωση: Το πευκοθυμαρόμελο λόγω της μίξης του έχει ως αποτέλεσμα μία ενδιάμεση κατάσταση που διατηρεί το προϊόν ρευστό για τουλάχιστον 12 μήνες από την ημερομηνία συλλογής του.

Διατροφική αξία πευκοθυμαρόμελου

Το μέλι πευκοθύμαρο θεωρείται υψηλής διατροφικής αξίας χάρη στον πλούτο των διαφορετικών ουσιών που περιέχει. Μεταξύ άλλων στη σύστασή του περιλαμβάνει μέταλλα και πρωτεΐνες και έχει ιδιαίτερα ευεργετική δράση στο αναπνευστικό και στο πεπτικό σύστημα.

ΠΕΥΚΟΘΥΜΑΡΟΜΕΛΟ

Φρέσκο – Καθαρό – Αυθεντικό
Μέλι για Σπίτι!
MELIFARM φροντίζουμε για σας

Περισσότερα
άρθρα

A beautiful flowering Acacia tree near Worcester, South Africa. Acacia Karroo.

ΜΕΛΙ ΑΚΑΚΙΑΣ – ΜΕ ΦΙΝΟ ΑΡΩΜΑ

Πολλοί το προτιμούν ως ένα φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης καθώς προσφέρει μεγάλα αποθέματα ενέργειας στον οργανισμό, είναι πολύ …

Μέλι Χαρουπιά

ΜΕΛΙ ΧΑΡΟΥΠΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το χαρουπόμελο αποτελεί απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής. Ο μοναδικός αυτός καρπός, είναι προικισμένος με ασβέστιο, νάτριο ….

Επικοινωνία

Μπουμπουλίνας 44,
Πετρούπολη 13231, Αθήνα

Τηλ. 211 423 0912,
211 414 8955