ΜΕΛΙ ΕΛΑΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ

Ένα από τα πιο σπάνια μέλια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο, είναι το μέλι βανίλια ελάτης ή μέλι έλατο βανίλια. Πρόκειται για έναν μοναδικό θησαυρό της ελληνικής Φύσης με σαφή Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) που παράγεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο Μαίναλο, τη Βυτίνα και τον Πάρνωνα.

Το μέλι έλατο βανίλια ανήκει στην κατηγορία των μελιών από μελιτώματα (ρητίνες) τις οποίες παράγουν μικροοργανισμοί στον κορμό των δέντρων. Στην περίπτωση της ελατοβανίλιας, το μέλι που παράγεται από τις μέλισσες συλλέγεται από το μελίτωμα που παράγει το έντομο Physokermes Hemicryphus στους κόμπους των κλαδιών της επίσης σπάνιας κεφαλληνιακής ελάτης ή όπως είναι γνωστό μαύρου έλατου. Είναι εξαιρετικά πολύτιμο όχι μόνο λόγω της ξεχωριστής γεύσης, του αρώματος και των ιδιοτήτων του, αλλά και γιατί η εξαγωγή του είναι πολύ δύσκολη και δαπανηρή καθώς απαιτείται η καταστροφή των κηρηθρών μετά τη συλλογή του μελιού. Όπως είναι επομένως φυσικό, η παραγωγή του είναι μικρή (μόνο 10-15 κιλά ανά κυψέλη) και με πιο μακρόχρονη περιοδικότητα – η οποία συνήθως πραγματοποιείται από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουλίου.  

Χαρακτηριστικά βανίλιας ελάτης

Γεύση: Η γεύση της ελατοβανίλιας είναι ήπια γλυκιά λόγω των χαμηλών φυσικών σακχάρων ενώ είναι έντονες οι νότες καραμέλας.

Άρωμα: Το άρωμά του είναι πολύ ιδιαίτερο με τόνους που παραπέμπουν στο δέντρο από όπου οι μέλισσες τρέφονται με τα μελιτώματα: το έλατο

Χρώμα: Το μέλι βανίλια ελάτης διαφέρει σε χρώμα από όλα τα υπόλοιπα μέλια καθώς ξεχωρίζει για το κεχριμπαρένιο χρώμα του με τις κρεμ αποχρώσεις που δημιουργούνται στο εσωτερικό του.

Υφή: Η ελατοβανίλια είναι ιδιαίτερα παχύρευστη και κρεμώδης.

Κρυστάλλωση: Το μέλι βανίλια ελάτης έχει τόσο χαμηλή ποσότητα σακχάρων που δεν κρυσταλλώνει ποτέ – άλλο ένα μοναδικό πλεονέκτημα που κάνει αυτό το τόσο σπάνιο μέλι να ξεχωρίζει μεταξύ όλων των υπόλοιπων ποικιλιών.

Διατροφική αξία που έχει το μέλι βανίλια ελάτου

Η ελατοβανίλια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο. Περιέχει επίσης ένζυμα, πρωτεΐνες και βιταμίνες σε ποσότητες αρκετές ώστε να συμβάλουν στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον οργανισμό.

Το μέλι βανίλια έχει αντιβακτηριδιακή δράση και είναι εξαιρετικά ευεργετικό στη λειτουργία της καρδιάς, στο συκώτι και στο πεπτικό σύστημα.

Μέλι Βανίλια Ελάτου

Ελατοβανίλια με την εγγύηση της Melifarm

Αυτό το σπάνιο και πολυβραβευμένο είδος μελιού δεν θα μπορούσε να λείπει από τα προϊόντα που διαθέτει η Melifarm με ιδιαίτερη φροντίδα για τους καταναλωτές. Η ελατοβανίλια της Melifarm προέρχεται από επιλεγμένους παραγωγούς της προικισμένης γης της Πελοποννήσου όπου το έντομο Physokermes Hemicryphus αφήνει στην κεφαλληνιακή ελάτη το μελίτωμά του που μοιάζει με υγρή σταγόνα ή στέρεη λευκόχρωμη μάζα.

Όπως και στα υπόλοιπα μέλια της Melifarm ακολουθείται πολύ αυστηρή διαδικασία εξασφάλισης της ποιότητας και της αγνότητας του διαμαντιού αυτού της ελληνικής Φύσης.

ΜΕΛΙ ΒΑΝΙΛΙΑ ΕΛΑΤΟΥ

Φρέσκο – Καθαρό – Αυθεντικό
Μέλι για Σπίτι!
MELIFARM φροντίζουμε για σας

elatovanilia 2kgr ypok