ΜΕΛΙ ΕΡΕΙΚΗΣ

Το μέλι Ερείκης προέρχεται από το φυτό ερείκη ή ρείκι (Erica manipuliflora, ερείκη η σπονδυλανθής). Είναι εξαιρετικό για την παραγωγή μελιού καθώς περιέχει μερικές μοναδικές ιδιότητες που δρουν εξαιρετικά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερα φυτά της οικογένειας των Ερεικωδών. Από το νέκταρ των λουλουδιών τους τρέφονται οι μέλισσες οι οποίες παράγουν τους αντίστοιχους τέσσερις τύπους μελιών. Ανάλογα επίσης με το είδος της ερείκης που τρυγούν οι μέλισσες το μέλι ερείκης το διακρίνουμε σε φθινοπωρινό και σε ανοιξιάτικο.

Μόλις πριν από μερικά χρόνια πολλοί δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη του ρεϊκόμελου. Η εκτίμηση όμως σιγά σιγά από τους καταναλωτές των τοπικών παραγωγών και μελισσοκόμων έκανε πλέον το εξαιρετικό αυτό προϊόν της φύσης διάσημο – και όχι άδικα.

Το ελληνικό μέλι ερείκης έχει αποσπάσει πολλά βραβεία διεθνώς. Επιπλέον, στη χώρα μας το συναντούμε σε πολλές περιοχές. Όπως στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στην Ήπειρο και στην Κεντρική Μακεδονία. Περιοχές που δίκαια υπερηφανεύονται για τα υψηλής ποιότητας ρεϊκόμελά τους.

Θρεπτική αξία - Μέλι Ερείκης

Το ρεϊκόμελο έχει υψηλή διατροφική αξία χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα μετάλλων, αμινοξέων, ενζύμων και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Ειδικά όσον αφορά τις πρωτεΐνες, το μέλι ερείκης υπερέχει σε ποσοστό (2%) σε σχέση με άλλα μέλια. Φυσικά, περιέχει αρκετή ποσότητα γλυκόζης -με μεγαλύτερη συγκέντρωση στο ανοιξιάτικο ρεϊκόμελο που μπορεί να ξεπεράσει και εκείνη της φρουκτόζης.

Χαρακτηριστικά του ρεϊκόμελου

Το φθινοπωρινό ρεϊκόμελο το παίρνουμε από την ερείκη τη σπονδυλανθή (Erica manipuriflora). Το φυτό αυτό, είναι ένας θάμνος με μωβ άνθη, που προμηθεύει τις μέλισσες με την τελευταία γύρη πριν το χειμώνα. Επιπρόσθετα, έχει χάλκινες αποχρώσεις, έντονο άρωμα με νότες καραμέλας, που ενίοτε θυμίζει γη και ξύλο. Η γεύση του είναι υπόπικρη και πραγματικά ξεχωριστή.

Το υπόγλυκο, ανοιξιάτικο μέλι ερείκης, το παίρνουμε από τη δενδρώδη Erica arborea. Το συγκεκριμένο φυτό είναι ένας ξυλώδης θάμνος με λευκά άνθη που μπορεί να φτάσει και τα τρία μέτρα. Το χρώμα του θυμίζει περισσότερο κεχριμπάρι, που τείνει προς το κόκκινο, με έντονο άρωμα και φρουτώδεις νότες.

Σε ό,τι αφορά το φθινοπωρινό και το ανοιξιάτικο ρεϊκόμελο, έχουμε γρήγορη κρυστάλλωση (σε 2-3 μήνες) γι’ αυτό και δεν είναι κατάλληλο για ανάμειξη με άλλα μέλια. Τακτική που προτιμάται, προκειμένου να δημιουργηθούν εμπορικοί τύποι (χαρμάνια).

Μέλι Ερείκης - Ρεϊκόμελο

Ιδιότητες – Μέλι Ερείκης

Το βότανο από το οποίο παράγουμε το ρεϊκόμελο είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Ήταν γνωστό, για τις θεραπευτικές του ιδιότητες οι οποίες έχουν μάλιστα καταγραφεί σε βιβλία του 7ου αιώνα μ.Χ.

Το μέλι ερείκης είναι φημισμένο για την ευεργετική του δράση κατά της χοληστερίνης. Επιπλέον, είναι ιδανικό και για παιδιά με αναιμία. Επίσης, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινόλες και επομένως ξεχωρίζει για την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το ρεϊκόμελο διαθέτει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με έμφαση στο ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα. Ενώ, είναι αξιοσημείωτη η δράση του ως ελαφρύ κατασταλτικό του νευρικού συστήματος, όταν όμως το καταναλώνουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Ρεϊκόμελο Melifarm

Η Μelifarm, επιλέγει την πλέον εξαιρετική ποιότητα από τα ήδη αγνά μέλια ερείκης που παράγει η ελληνική μελισσοκομία. Στα βάζα, που συσκευάζει με πολλή προσοχή, βάζει εξαιρετικό φθινοπωρινό ρεϊκόμελο το οποίο έχουν λατρέψει όσοι το έχουν δοκιμάσει.

ΜΕΛΙ ΕΡΕΙΚΗΣ

Φρέσκο – Καθαρό – Αυθεντικό
Μέλι για Σπίτι!
MELIFARM φροντίζουμε για σας

ereiki 2kgr ypok