hit counter

Οδηγίες Κατανάλωσης

Κηρήθρα

Μέλι με κυρήθρα

Η κηρήθρα αποτελεί τμήμα της κυψέλης, σχηματιζόμενη από εξάγωνα κέρινα κελιά σε σειρά που το κατασκευάζουν οι μέλισσες, για να αποθηκεύουν το μέλι, τη γύρη και τις προνύμφες τους. Η κηρήθρα επομένως μπορεί να περιέχει κάποια πρόσθετα προϊόντα μελισσών με δυνητικά οφέλη για την υγεία όπως, γύρη, πρόπολη και βασιλικό πολτό. 

Το κύριο συστατικό της είναι το ακατέργαστο μέλι, το οποίο προσφέρει μικρές ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Επειδή δεν έχει υποστεί επεξεργασία, το ακατέργαστο μέλι περιέχει ένζυμα όπως η οξειδάση γλυκόζης, τα οποία προσδίδουν αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Η κηρήθρα μπορεί να καταναλώνεται ολόκληρη, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις η λήψη μεγάλων ποσοτήτων κηρήθρας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να συμβεί αυτό, ίσως είναι καλύτερο να μην καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κηρήθρας καθημερινά – ή απλώς να φτύνονται τα κηρώδη κύτταρα.

Πρόπολη βάμμα

Βάμμα Πρόπολης Ανώτερης Ποιότητας

Η πρόπολη αποτελεί στοιχείο της φύσης, παράγεται από τις μέλισσες και έχει κολλώδη υφή, με εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στη σύσταση της έχουν βρεθεί περισσότερες από 300 χημικές ουσίες. Η πρόπολη παρασκευάζεται από τις μέλισσες με ρητίνη από τους φλοιούς των φυτών, κερί, αιθέρια έλαια και γύρη.

Δοσολογία – χρήση

Το βάμμα πρόπολης μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Η συνήθης δοσολογία για τη χορήγηση της πρόπολης από το στόμα, κυμαίνεται στους ενήλικες από 5 έως και 20 σταγόνες μέχρι και 3 φορές την ημέρα. Η λήψη του βάμματος μπορεί να γίνει με νερό, χυμό, γάλα ή τσάι τουλάχιστον μισή ώρα πριν το φαγητό.

Στα παιδιά άνω των 3 ετών συστήνεται η ελάχιστη δόση των 5 σταγόνων έως και 3 φορές την ημέρα, πάντοτε όμως μετά από τη σύμφωνη γνώμη παιδιάτρου.

Εξωτερικά, για τοπική χρήση, επαλείφουμε με το βάμμα τα πάσχοντα μέρη (άφθες, σπυράκια, επιφανειακές πληγές κ.α.). Να σημειωθεί πως η πρόπολη μέχρι να στεγνώσει στο δέρμα δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με τα ρούχα. 

Προφυλάξεις

Σε αντίθεση με τα γνωστά αντιβιοτικά, η πρόπολη έχει ελάχιστες παρενέργειες καθώς δεν προσβάλει την χλωρίδα του εντέρου και αποβάλλεται από τον οργανισμό χωρίς να βλάπτει τα νεφρά και το συκώτι. Ίσως η πιο συχνή παρενέργεια που έχει παρατηρηθεί είναι η αλλεργική δερματίτιδα (κνησμός, εξανθήματα, οίδημα) αμέσως ή μετά από ώρες από την επαφή με την πρόπολη. Για την αποφυγή τυχόν έντονων παρενεργειών, συστήνεται η λήψη μίας μικρής πρώτης δόσης και η σταδιακή αύξηση των δόσεων έως ότου διαπιστώσουμε πως δεν είμαστε αλλεργικοί. Σε περίπτωση διαγνωσμένης αλλεργίας στα μελισσοκομικά προϊόντα (μέλι, κερί, γύρη και βασιλικός πολτός), η χρήση πρόπολης πρέπει να αποφεύγεται.

Βασιλικός πολτός

Βασιλικός Πολτός

Ο Βασιλικός πολτός είναι ένα γαλακτώδες λευκό έκκριμα που παράγεται από τους αδένες των εργατριών μελισσών, για την βέλτιστη διατροφή και ανάπτυξη της βασίλισσας μέλισσας.

Ο βασιλικός πολτός θεωρείται ελιξίριο υγείας και νεότητας και όχι άδικα αφού αποτελεί μία “βόμβα” πολύτιμων συστατικών.

Αυτό που δίνει εκπληκτικές ιδιότητες στο βασιλικό πολτό είναι η αφθονία σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι καθοριστικό για την καλή λειτουργία όχι μόνο του νευρικού συστήματος αλλά και ολόκληρου του οργανισμού.

Δοσολογία

Για τους ενήλικες, συστήνεται ένα κουταλάκι δόσης (0,25γρ), το πρωί και ενώ είστε νηστικοί, κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί. Τα παιδιά,  πρέπει να παίρνουν μισό κουταλάκι δόσης (0,125γρ) και οι αθλητές καθώς και οι ασθενείς έως και δύο κουταλάκια δόσης (0,50γρ).Συστήνεται ένα κουταλάκι το πρωί και ενώ είστε νηστικοί κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί. Τα παιδιά πρέπει να παίρνουν μισό κουταλάκι και οι αθλητές και ασθενείς έως και δύο.

Γύρη νωπή (φρέσκια)

Γύρη μελισσών

Η μελισσογύρη είναι μια θαυματουργή τροφή η οποία συλλέγεται από τη μέλισσα.

Είναι η πρωτεϊνική τροφή των μελισσών την οποία μαζεύουν από ορισμένα λουλούδια και κατά το μάζεμα της την ανακατεύουν με νέκταρ και τη φέρνουν στην κυψέλη αποθηκεύοντας την μέσα στα κελιά της κερήθρας χρησιμοποιώντας την ως βασικό είδος διατροφής τους.

Αυτό το βασικό συστατικό διατροφής των μελισσών αφορά και τον άνθρωπο, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και σημαντικά, ικανά να την καταστήσουν μια σούπερ υγιεινή τροφή (super food). H μελισσογύρη περιέχει πολύτιμες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Η λήψη της με την καθημερινή τροφή, φέρνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα απίστευτα αποτελέσματα που μπορεί να βελτιώσει τον εαυτό σας μέσα και έξω.

Η γύρη των μελισσών είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, εξαιρετικά σημαντική για όσους γυμνάζονται, αλλά και για όσους χρειάζονται περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους. 

Κατανάλωση 

Η κατανάλωση γύρης πρέπει να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα μέχρι να συνηθίσει το στομάχι. Προτείνεται μια κοφτή κουταλιά του γλυκού καθημερινά για μια περίπου εβδομάδα, και σταδιακά ανά εβδομάδα, αύξηση σε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας. Η γύρη μπορεί να λαμβάνεται μια φορά την ημέρα, κατά προτίμηση νωρίς το πρωί που ο μεταβολισμός είναι γρήγορος, ή μπορεί να λαμβάνεται σε δόσεις, ανάλογα με τις προτιμήσεις και την δυνατότητα του ατόμου.

Γενικά, για έναν ενήλικα η κανονική δόση είναι 20-35 gr/ημέρα  (μια κανονική κουταλιά της σούπας) την ημέρα, καλύπτουν τις ημερήσιες κανονικές ανάγκες ενός ενήλικα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.τ.λ.

Για παιδιά 6-16 χρόνων η κανονική δόση είναι περίπου 15-20 gr/ημέρα, για παιδιά 3-6 χρονών η κανονική δόση είναι περίπου 10-15 gr/ημέρα.

Κουρασμένοι οργανισμοί θα πρέπει να καταναλώνουν διπλάσιες ποσότητες γύρης. Ενήλικες και έφηβοι που γυμνάζονται, μπορούν να καταναλώνουν διπλάσιες ή τριπλάσιες ποσότητες γύρης, αρκεί η λήψη της να γίνει σταδιακά, ώστε να συνηθίσει σιγά-σιγά το στομάχι.

Για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, η γύρη να καταναλώνεται 15 – 30 λεπτά πριν το φαγητό, ενώ αντίθετα όσοι θέλουν να κερδίσουν βάρος να την καταναλώνουν αμέσως μετά το φαγητό. Μπορείτε να την καταναλώσετε σκέτη ή να την αναμείξετε σε χυμό, γάλα, δημητριακά, στη σαλάτα ή με μέλι για να μην νιώσετε τόσο έντονα τη γεύση της. Ο πλέον συνιστώμενος τρόπος είναι να καταναλώνεται αυτούσια, να μασιέται και να αναμιγνύεται με σίελο πριν την κατάποση για τα μέγιστα οφέλη.

Η λήψη γύρης μπορεί να γίνεται ανά περιόδους που διαρκούν τουλάχιστον ένα μήνα, κυρίως στις αλλαγές των εποχών, σε έντονες εργασιακές, περιβαλλοντικές συνθήκες, ή σε περιόδους έντονης σωματικής και πνευματικής κόπωσης. Αυτό, βέβαια, συνδυαζόμενο με μια ποιοτική και ισορροπημένη διατροφή. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της γύρης χρειάζονται 2-4 μήνες για να φανούν στον οργανισμό, γι’ αυτό προμηθευτείτε την ανάλογη ποσότητα και αφήστε τη να κάνει το θαύμα της.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: τα άτομα με αλλεργίες στη μέλισσα ή τα υποπροϊόντα αυτής (μέλι, γύρη, βασιλικός πολτός, πρόπολη, κηρήθρα) πρέπει να είναι προσεκτικά με την κατανάλωση τους καθώς μπορεί να τους προκληθεί αλλεργική αντίδραση. Όλες οι οδηγίες κατανάλωσης που δίδονται από την MELIFARM δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τις ιατρικές συμβουλές.