Πληροφορίες ειδών
Θυμαρίσιο μέλι
Το μέλι αυτό θεωρείται και είναι άριστης ποιότητας λόγω του εξαιρετικού του αρώματος και της γεύσης του. Παράγεται κύρια στα νησιά αλλά και σ’ όλη την ηπειρωτική χώρα που φυτρώνουν τα διάφορα είδη θυμαριού. Oι καλύτερες περιοχές παραγωγής θυμαρίσιου μελιού θεωρούνται τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα η Kρήτη και τα Kύθηρα.
Γεύση: Έντονα αρωματικό μέλι έχει ευχάριστη γεύση, αλλά μερικές φορές λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε φρουκτόζη δίνει αίσθηση «καυσίματος» στον λάρυγγα.




Πευκοθυμαρόμελο
Το Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης αποτελεί φυσική ανάμιξη θυμαρίσιου μελιού με πευκόμελο, παράγεται αποκλειστικά στην Κρήτη και προκύπτει από την ιδιαίτερη διαχείριση των μελισσιών ή και τη συνύπαρξη όψιμα ανθισμένων θυμαριών με τις μελιτοεκκρίσεις. Το Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης είναι αναγνωρισμένο ελληνικό μέλι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). H παραμονή του θυμαρίσιου μελιού στις κηρήθρες και η μετέπειτα φυσική ανάμιξή του με το πευκόμελο, αποτελούν μία πάγια τοπική μέθοδο παραγωγής ενός ξεχωριστού προϊόντος.
Γεύση: Έχει πλούσια και έντονη γεύση, με έντονα αρώματα λόγο της συνύπαρξης του θυμαριού με του πεύκου.
Μέλι Πεύκου
Παράγεται σε περιοχές και εποχές που δεν ραντίζονται ή ψεκάζονται με φυτοπροστατευτικές ουσίες, μακριά από το επιβαρυμένο περιβάλλον των πόλεων, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των μελισσιών με βιολογικό τρόπο. Περιοχές παραγωγής πευκόμελου είναι η βόρεια Eύβοια, η Xαλκιδική, η Θάσος, η Σκόπελος, η Zάκυνθος η Pόδος και η Κρήτη.
Γεύση: Έχει ιδιαίτερη γεύση που κάποιος εύκολα μπορεί να ξεχωρίσει και είναι παχύρευστο. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό.




Μέλι Ανθέων
Είναι ανάμικτο μέλι, το οποίο οι μέλισσες τρυγάνε από την πληθώρα των ελληνικών φυτών. Το ανθόμελο είναι από τα γλυκύτερα και αρωματικότερα μέλια, βοηθά στην καλή λειτουργία της πέψης και στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, δίνει ενέργεια και αντοχή. Η ανάμειξη που γίνεται μέσα στις κηρήθρες από τις ίδιες τις μέλισσες, προκαλεί τη μοναδικότητα της γεύσης του. O κύριος όγκος της παραγωγής αυτού του μελιού στηρίζεται κυρίως στην ανοιξιάτικη ανθοφορία και παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών, αυτό είναι που καθορίζει και τις τελικές ιδιότητες του μελιού.
Γεύση: Απαλή γλυκιά γεύση και βουτυρώδη υφή λόγω τον λεπτών κρυστάλλων που αναπτύσσονται στο σώμα. Ιδιαίτερα αρωματικό, ανάλογα τις ανθοφορίες, ιδανικό για χρήση σε διάφορα ροφήματα (τσάι, γάλα).
Βανίλια Ελάτης
Στην περιοχή Βυτίνα Αρκαδίας βγαίνει η ελατοβανίλια, από την πιο σπάνια κατηγορία μελιού, μοναδική στον κόσμο, παράγεται από τη ρητίνη στον κορμό του μαύρου ελάτου, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το μέλι αυτό, έχει ξεχωριστή εμφάνιση λόγω των μεταλλικών ανταυγειών που δημιουργούνται στο εσωτερικό του, είναι ιδιαίτερα πυκνόρρευστο. Το μέλι Ελάτης Μαινάλου-Βανίλια, αναγνωρίστηκε ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Γνωστό για τη μικρή συγκέντρωση σακχάρων, έχει ιδιαίτερη υφή και χρώμα.
Γεύση: Είναι παχύρευστο με κεχριμπαρένιο χρώμα και ιδιαίτερο άρωμα.




Μέλι Ελάτης
Μια από τις καλύτερες κατηγορίες μελιού. Ξεχωρίζει για τη χαρακτηριστική του εμφάνιση. Eίναι ιδιαίτερα πυκνόρρευστο. Παράγεται, κυρίως, από την ελάτη την κεφαλληνιακή (Abies cephalonica) η οποία καλύπτει μεγάλες εκτάσεις στις ορεινές περιοχές νότια του Ολύμπου, στην Ευρυτανία, στο Περτούλι, στο Καρπενήσι, στον Ταΰγετο, στην Αρκαδία και στην Πάρνηθα.
Γεύση: Το μέλι ελάτης είναι από τις κατηγορίες ελληνικού μελιού με ιδιαίτερα καλή γεύση και χαρακτηριστική εμφάνιση, που ξεχωρίζει αλλά χωρίς έντονο άρωμα.
Μέλι Ερείκης
Το μέλι από το φυτό ρείκι έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινόλες, άρα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το ρεικόμελο έχει τη μοναδική ιδιότητα να ρίχνει τη χοληστερίνη. Σε μεγάλες δόσεις κατανάλωσης, είναι ελαφρύ υπνωτικό και κατασταλτικό του νευρικού συστήματος.
Γεύση: Χαρακτηριστική, δυνατή γεύση.




Μέλι Μαλοτήρα
Το υπέροχο κρητικό βότανο από τα άνθη του οποίου συλλέγουν οι μέλισσες ένα μοναδικό προϊόν μελιού! Φύεται στις βραχώδεις περιοχές των Κρητικών Ορέων (Χανιώτικες Μαδάρες & Ψηλορείτη) σε υψόμετρο 800 – 2000 μέτρων. Στην ενετοκρατούμενη Κρήτη το θεωρούσαν πανάκεια για τα κρυολογήματα και τις παθήσεις του αναπνευστικού. Η μαλοτήρα (τσάι του βουνού) αποτελεί προστατευόμενο είδος και φύεται μόνο στις βραχώδεις περιοχές των Κρητικών Ορέων (Χανιώτικες Μαδάρες & Ψηλορείτη). Ως ζεστό αφέψημα είναι ιδανικό γιατρικό για τον πονόλαιμο.
Γεύση: Έντονη και χαρακτηριστική γεύση με πλούσιο άρωμα.
Μέλι Βελανιδιάς
Το δρυόμελο έχει ιδιαίτερα σκούρο χρώμα, σχεδόν μαύρο και παχύρρευστο. Το άρωμά του είναι πλούσιο και μεταφέρει τον καταναλωτή στα ημιορεινά δάση της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας από όπου συλλέχθηκε. Το μέλι δρυός έχει διάφορες ονομασίες “μαύρο μέλι”, “μέλι από δέντρο”, “μελούρα” και “βελανιδόμελο”.
Γεύση: Έντονη, μεστή καραμελένια γεύση χαμηλής γλυκύτητας.




Μέλι Δάσους
Το Δασόμελο συλλέγεται από μία ευρεία ποικιλία δέντρων του δάσους όπως άγριες βελανιδιές, πεύκα, έλατα, φλαμουριές, καστανιές, άγρια βότανα και από σχεδόν 1100 σπάνια ενδημικά είδη φυτών. Μια πλούσια ποικιλομορφία στη συγκομιδή του που τοποθετεί το ελληνικό μέλι δάσους στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στην ποιότητα και την αντιοξειδωτική του δράση, γι’ αυτό και διατίθεται στην Ευρώπη από καταστήματα Υγιεινής διατροφής.
Γεύση: Έχει δυνατό άρωμα, με ιδιαίτερα βελούδινη γεύση όχι πολύ γλυκιά, με χαρακτηριστικό σκουρόχρωμο χρώμα, είναι από τα πιο εύγευστα και παχύρευστα μέλια
Μέλι Καστανιάς
Η καστανιά εκτός από τους θρεπτικούς της καρπούς συμβάλλει στην παραγωγή ενός αρκετά ξεχωριστού και πολύ δυναμωτικού μελιού. Παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς, που θεωρείται εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό και αρκετά διαδεδομένο στην ορεινή ζώνη της χώρας μας. Είναι αρκετά παχύρευστο.
Γεύση: Πολύ έντονη, δυνατή, πικρή και διαρκείας γεύση η οποία συνοδεύει την δυνατή εντύπωση που προκαλεί η οσμή. H γεύση του καστανόμελου είναι τόσο έντονη, που μια μικρή αναλογία μπορεί να υπερκαλύψει τη γεύση άλλων μελιών.




Μέλι Κουμαριάς
Το μέλι από κουμαριά είναι μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας (πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες), με τις λιγότερες θερμίδες. Πρόκειται για ένα κορυφαίας ποιότητας μέλι, το οποίο περιέχει την ουσία Arbutin, η οποία καθαρίζει το αίμα και ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερίνης.
Γεύση: Έχει πικρή έως πικρόγλυκη γεύση.
Μέλι Ακακίας
Ο συνδυασμός που προκύπτει από τη συλλογή μικτής ανθοφορίας από ακακία, παλιούρι και αγριοτρίφυλλο δίνει νέκταρ πολύ και καλής ποιότητας. Η πολυποίκιλη συγκομιδή του το καθιστά μια ιδιαίτερη τροφή για τους λάτρεις του μελιού.
Γεύση: Ο συνδυασμός αυτός, 100% από την ελληνική φύση, καταφέρνει να δημιουργήσει ένα ξεχωριστής γεύσης, ελαφρύ, αρωματικό είδος μελιού, ιδιαίτερα δροσερού με αρκετά γλυκιά γεύση.




Μέλι Πορτοκαλιάς
Το μέλι των εσπεριδοειδών σε συνδυασμό με το μέλι των άλλων οπωροφόρων συλλέγεται κυρίως στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στα νησιά. Είναι έντονα ανοιχτόχρωμο, μετατρέπεται σε ασπριδερό μετά την κρυστάλλωση του. Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του αρέσουν ιδιαίτερα.
Γεύση: Εξαιρετικά υπέροχη γεύση με έντονο, υπέροχο άρωμα.
Μέλι Παλιούρι
Το πρώτο μέλι της άνοιξης με ευχάριστη ήπια γεύση και τονωτικές, αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Είναι ένα σπάνιος φυσικός θησαυρός της ελληνικής Γης στην κυριολεξία! Μέλι που συλλέγουν οι μέλισσες από το φυτό παλιούρι και αποτελεί ένα μοναδικό μελισσοτροφικό φυτό, που παράγει άριστης ποιότητας μέλι, με πολύ υψηλή συγκέντρωση γυρεόκοκκων παλιουριού, αρκετά αρωματικό και επιθυμητό υψηλό ιξώδες. Το παλιούρι είναι βότανο γνωστό από την αρχαιότητα. Στην αρχαία ιστορία, ο Γαληνός το χρησιμοποιούσε για να θεραπεύει τα φύματα, και τον καρπό του για να διαλύει τους λίθους που μαζεύονται στην ουροδόχο κύστη.
Γεύση: Έντονα γλυκιά και πλούσια γεύση.


Κηρήθρα


Η κηρήθρα αποτελεί τμήμα της κυψέλης, σχηματιζόμενη από εξάγωνα κέρινα κελιά σε σειρά που το κατασκευάζουν οι μέλισσες, για να αποθηκεύουν το μέλι, τη γύρη και τις προνύμφες τους. Η κηρήθρα επομένως μπορεί να περιέχει κάποια πρόσθετα προϊόντα μελισσών με δυνητικά οφέλη για την υγεία όπως, γύρη, πρόπολη και βασιλικό πολτό.
Το κύριο συστατικό της είναι το ακατέργαστο μέλι, το οποίο προσφέρει μικρές ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Επειδή δεν έχει υποστεί επεξεργασία, το ακατέργαστο μέλι περιέχει ένζυμα όπως η οξειδάση γλυκόζης, τα οποία προσδίδουν αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Η κηρήθρα μπορεί να καταναλώνεται ολόκληρη, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις η λήψη μεγάλων ποσοτήτων κηρήθρας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι.
Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να συμβεί αυτό, ίσως είναι καλύτερο να μην καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κηρήθρας καθημερινά – ή απλώς να φτύνονται τα κηρώδη κύτταρα.
Διατήρηση
Η κηρήθρα (πίτα), τοποθετείται σε ένα ταψάκι ολόκληρη ή τεμαχισμένη το οποίο στη συνέχεια το καλύπτουμε καλά με διαφανή μεμβράνη και διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου. Στην περίπτωση τεμαχίου, παραμένει στη συσκευασία της έως την κατανάλωση της. Η φρεσκάδα της παραμένει σταθερή για τουλάχιστον ένα έτος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλοιώνεται σε περίπτωση μη κατανάλωσης της εντός του έτους. Η διάρκεια της μπορεί να φτάσει τα 2 – 3 έτη.
Πρόπολη βάμμα


Η πρόπολη αποτελεί στοιχείο της φύσης, παράγεται από τις μέλισσες και έχει κολλώδη υφή, με εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στη σύσταση της έχουν βρεθεί περισσότερες από 300 χημικές ουσίες. Η πρόπολη παρασκευάζεται από τις μέλισσες με ρητίνη από τους φλοιούς των φυτών, κερί, αιθέρια έλαια και γύρη.
Δοσολογία – χρήση
Το βάμμα πρόπολης μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
Η συνήθης δοσολογία για τη χορήγηση της πρόπολης από το στόμα, κυμαίνεται στους ενήλικες από 5 έως και 20 σταγόνες μέχρι και 3 φορές την ημέρα. Η λήψη του βάμματος μπορεί να γίνει με νερό, χυμό, γάλα ή τσάι τουλάχιστον μισή ώρα πριν το φαγητό.
Στα παιδιά άνω των 3 ετών συστήνεται η ελάχιστη δόση των 5 σταγόνων έως και 3 φορές την ημέρα, πάντοτε όμως μετά από τη σύμφωνη γνώμη παιδιάτρου.
Εξωτερικά, για τοπική χρήση, επαλείφουμε με το βάμμα τα πάσχοντα μέρη (άφθες, σπυράκια, επιφανειακές πληγές κ.α.). Να σημειωθεί πως η πρόπολη μέχρι να στεγνώσει στο δέρμα δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με τα ρούχα.
Προφυλάξεις
Σε αντίθεση με τα γνωστά αντιβιοτικά, η πρόπολη έχει ελάχιστες παρενέργειες καθώς δεν προσβάλει την χλωρίδα του εντέρου και αποβάλλεται από τον οργανισμό χωρίς να βλάπτει τα νεφρά και το συκώτι. Ίσως η πιο συχνή παρενέργεια που έχει παρατηρηθεί είναι η αλλεργική δερματίτιδα (κνησμός, εξανθήματα, οίδημα) αμέσως ή μετά από ώρες από την επαφή με την πρόπολη. Για την αποφυγή τυχόν έντονων παρενεργειών, συστήνεται η λήψη μίας μικρής πρώτης δόσης και η σταδιακή αύξηση των δόσεων έως ότου διαπιστώσουμε πως δεν είμαστε αλλεργικοί. Σε περίπτωση διαγνωσμένης αλλεργίας στα μελισσοκομικά προϊόντα (μέλι, κερί, γύρη και βασιλικός πολτός), η χρήση πρόπολης πρέπει να αποφεύγεται.
Διατήρηση
Το βάμμα πρόπολης δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ωστόσο είναι σημαντικό η συσκευασία του να παραμένει ερμητικά κλειστή για την αποφυγή εξάτμισης του αλκοόλ.
Βασιλικός πολτός


Ο Βασιλικός πολτός είναι ένα γαλακτώδες λευκό έκκριμα που παράγεται από τους αδένες των εργατριών μελισσών, για την βέλτιστη διατροφή και ανάπτυξη της βασίλισσας μέλισσας.
Ο βασιλικός πολτός θεωρείται ελιξίριο υγείας και νεότητας και όχι άδικα αφού αποτελεί μία “βόμβα” πολύτιμων συστατικών.
Αυτό που δίνει εκπληκτικές ιδιότητες στο βασιλικό πολτό είναι η αφθονία σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι καθοριστικό για την καλή λειτουργία όχι μόνο του νευρικού συστήματος αλλά και ολόκληρου του οργανισμού.
Δοσολογία
Για τους ενήλικες, συστήνεται ένα κουταλάκι δόσης (0,25γρ), το πρωί και ενώ είστε νηστικοί, κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί. Τα παιδιά, πρέπει να παίρνουν μισό κουταλάκι δόσης (0,125γρ) και οι αθλητές καθώς και οι ασθενείς έως και δύο κουταλάκια δόσης (0,50γρ).Συστήνεται ένα κουταλάκι το πρωί και ενώ είστε νηστικοί κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί. Τα παιδιά πρέπει να παίρνουν μισό κουταλάκι και οι αθλητές και ασθενείς έως και δύο.
Διατήρηση
Ο βασιλικός πολτός τοποθετούμενος στην συντήρηση του ψυγείου, διατηρεί τις βιολογικές του ιδιότητες τουλάχιστον για 8 μήνες, ενώ όταν τοποθετείται στην κατάψυξη σε θερμοκρασίες -18o C διατηρείται για 15 μήνες.
Γύρη νωπή (φρέσκια)


Η μελισσογύρη είναι μια θαυματουργή τροφή η οποία συλλέγεται από τη μέλισσα.
Είναι η πρωτεϊνική τροφή των μελισσών την οποία μαζεύουν από ορισμένα λουλούδια και κατά το μάζεμα της την ανακατεύουν με νέκταρ και τη φέρνουν στην κυψέλη αποθηκεύοντας την μέσα στα κελιά της κερήθρας χρησιμοποιώντας την ως βασικό είδος διατροφής τους.
Αυτό το βασικό συστατικό διατροφής των μελισσών αφορά και τον άνθρωπο, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και σημαντικά, ικανά να την καταστήσουν μια σούπερ υγιεινή τροφή (super food). H μελισσογύρη περιέχει πολύτιμες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Η λήψη της με την καθημερινή τροφή, φέρνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα απίστευτα αποτελέσματα που μπορεί να βελτιώσει τον εαυτό σας μέσα και έξω.
Η γύρη των μελισσών είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, εξαιρετικά σημαντική για όσους γυμνάζονται, αλλά και για όσους χρειάζονται περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους.
Κατανάλωση
Η κατανάλωση γύρης πρέπει να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα μέχρι να συνηθίσει το στομάχι. Προτείνεται μια κοφτή κουταλιά του γλυκού καθημερινά για μια περίπου εβδομάδα, και σταδιακά ανά εβδομάδα, αύξηση σε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας. Η γύρη μπορεί να λαμβάνεται μια φορά την ημέρα, κατά προτίμηση νωρίς το πρωί που ο μεταβολισμός είναι γρήγορος, ή μπορεί να λαμβάνεται σε δόσεις, ανάλογα με τις προτιμήσεις και την δυνατότητα του ατόμου.
Γενικά, για έναν ενήλικα η κανονική δόση είναι 20-35 gr/ημέρα (μια κανονική κουταλιά της σούπας) την ημέρα, καλύπτουν τις ημερήσιες κανονικές ανάγκες ενός ενήλικα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.τ.λ.
Για παιδιά 6-16 χρόνων η κανονική δόση είναι περίπου 15-20 gr/ημέρα, για παιδιά 3-6 χρονών η κανονική δόση είναι περίπου 10-15 gr/ημέρα.
Κουρασμένοι οργανισμοί θα πρέπει να καταναλώνουν διπλάσιες ποσότητες γύρης. Ενήλικες και έφηβοι που γυμνάζονται, μπορούν να καταναλώνουν διπλάσιες ή τριπλάσιες ποσότητες γύρης, αρκεί η λήψη της να γίνει σταδιακά, ώστε να συνηθίσει σιγά-σιγά το στομάχι.
Για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, η γύρη να καταναλώνεται 15 – 30 λεπτά πριν το φαγητό, ενώ αντίθετα όσοι θέλουν να κερδίσουν βάρος να την καταναλώνουν αμέσως μετά το φαγητό. Μπορείτε να την καταναλώσετε σκέτη ή να την αναμείξετε σε χυμό, γάλα, δημητριακά, στη σαλάτα ή με μέλι για να μην νιώσετε τόσο έντονα τη γεύση της. Ο πλέον συνιστώμενος τρόπος είναι να καταναλώνεται αυτούσια, να μασιέται και να αναμιγνύεται με σίελο πριν την κατάποση για τα μέγιστα οφέλη.
Η λήψη γύρης μπορεί να γίνεται ανά περιόδους που διαρκούν τουλάχιστον ένα μήνα, κυρίως στις αλλαγές των εποχών, σε έντονες εργασιακές, περιβαλλοντικές συνθήκες, ή σε περιόδους έντονης σωματικής και πνευματικής κόπωσης. Αυτό, βέβαια, συνδυαζόμενο με μια ποιοτική και ισορροπημένη διατροφή. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της γύρης χρειάζονται 2-4 μήνες για να φανούν στον οργανισμό, γι’ αυτό προμηθευτείτε την ανάλογη ποσότητα και αφήστε τη να κάνει το θαύμα της.
Διατήρηση
Η φρέσκια (νωπή) γύρη, όταν δεν καταναλώνεται, να φυλάσσεται πάντα στην κατάψυξη. Για καθημερινή κατανάλωση μπορεί να φυλάσσεται στην συντήρηση και για ένα έτος. Στη διάρκεια ενός έτους η γύρη διατηρεί όλες της, τις ιδιότητες. Όταν η γύρη φυλάσσεται ακόμα και όταν χρησιμοποιείται στην κατάψυξη διατηρείται έως 2 χρόνια. Η σωστή αποθήκευση διατηρεί τη γύρη φρέσκια για κατανάλωση γιατί τα συστατικά της παραμένουν φυσικά και αναλλοίωτα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: τα άτομα με αλλεργίες στη μέλισσα ή τα υποπροϊόντα αυτής (μέλι, γύρη, βασιλικός πολτός, πρόπολη, κηρήθρα) πρέπει να είναι προσεκτικά με την κατανάλωση τους καθώς μπορεί να τους προκληθεί αλλεργική αντίδραση. Όλες οι οδηγίες κατανάλωσης που δίδονται από την MELIFARM δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τις ιατρικές συμβουλές.