ΠΕΥΚΟΜΕΛΟ
Το πευκόμελο είναι ο σταρ της ελληνικής παραγωγής μελιού αφού σχεδόν το 65% προέρχεται από το προικισμένο αυτό δέντρο που καλύπτει μεγάλα τμήματα της εύφορης γης της χώρας μας. Την αρχή για κάθε παραγωγή κάνουν οι μελιτώδεις εκκρίσεις του Machalina Hellenica ένα έντομο που ζει στα ελληνικά δάση τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα. Μάλιστα, κατατάχθηκε με το χαρακτηριστικό όνομα γένους (hellenica) το 1883 ενώ ο «εργάτης του πεύκου» -όπως επίσης ονομάζεται το πλέον σημαντικό μελιτογόνο έντομο της ελληνικής μελισσοκομίας- διακρίνεται επιπλέον σε τέσσερα παρασιτικά είδη: το Pinus brutia (τραχεία), το παράσιτο το Pinus halepenesis (χαλέπιος), το Pinus silvestris και το Pinus pine.
Αντίθετα από άλλα μελιτογόνα έντομα που τρέφονται απομυζώντας τους χυμούς από τα φύλλα, τους νεαρούς βλαστούς και τους καρπούς, το Machalina Hellenica -καθώς και εκείνα τα έντομα που τρέφονται από την ελάτη- διατρυπά τον σκληρό φλοιό του κορμού.
Το έντομο, ξεκινά να εκκρίνει μελίτωμα -το οποίο αποτελείται κατά 90-95% από σάκχαρα όπως η σουκρόζη, η φρουκτόζη κ.ά.- σάκχαρα από τα μέσα Αυγούστου έως την άνοιξη της επόμενης χρονιάς. Έπειτα, οι μέλισσες συγκεντρώνουν τις μελιτοεκκρίσεις -από Αύγουστο μέχρι Οκτώβριο-, το εμπλουτίζουν, το επεξεργάζονται και παράγουν το ξεχωριστό μέλι για το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται η ελληνική μελισσοκομία. Η αξία του μελιτώματος εξαρτάται επίσης από το στάδιο που βρίσκεται το μελιτογόνο έντομο όταν τις παράγει καθώς και από τις καιρικές συνθήκες.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μελιού από πεύκο
- Διατροφική αξία πευκόμελου
Χάρη στον μεγάλο αριθμό των μετάλλων και ιχνοστοιχείων που περιέχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις -ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό, κάλιο και νάτριο-, το πευκόμελο είναι μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας. Άλλωστε, εκτός από τα σάκχαρα, όταν το μελίτωμα περνά από το σώμα του εργάτη του πεύκου εμπλουτίζεται με βιταμίνες, αζωτούχες ουσίες, πρωτεΐνες και αμινοξέα, σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες αυτών που περιέχονται στο νέκταρ.
- Κρυστάλλωση (θερμό-άθερμο μέλι)
Το μέλι από πεύκο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη, με αποτέλεσμα να αργεί πολύ η κρυστάλλωσή του. Πράγματι, τα αμιγή πευκόμελα παραμένουν ρευστά για περισσότερο από ενάμιση χρόνο και διαφέρουν κατά πολύ από εκείνα που αναμειγνύονται με άλλου είδους μέλια – ερείκης, βαμβακιού, ηλίανθου ή πολύκομβου- τα οποία κρυσταλλώνουν σε διάστημα από δύο μέχρι πέντε μήνες.
- Χρώμα πευκόμελου
Το χρώμα του πευκόμελου διαφέρει ανάλογα από την εποχή παραγωγής του. Συγκεκριμένα, το ανοιξιάτικο μέλι από πεύκο είναι πιο ανοιχτόχρωμο και διαυγές σε σχέση με εκείνο του φθινοπώρου το οποίο είναι πιο σκούρο σε χρώμα.
- Γεύση και άρωμα πευκόμελου
Η γεύση του πευκόμελου είναι ξυλώδης με έντονη την αίσθηση της καραμέλας. Επιπλέον, χάρη και πάλι στη χαμηλή συγκέντρωση από σάκχαρα, το μέλι από πεύκο είναι ήπια γλυκό.
Όσον αφορά το άρωμά του, το μέλι από πεύκο διακρίνεται για την πικάντικη ευωδία του, παρόμοια με εκείνη του ιωδίου.
Άλλες ευεργετικές ιδιότητες του πευκόμελου
Σύμφωνα και με επίσημες μελέτες, το μέλι πεύκου είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Ειδικότερα, βάσει έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2007 σε διάφορες ποικιλίες μελιού, διαπιστώθηκε ότι τα μέλια που παράγονται από μελιτώδεις εκκρίσεις όπως το πευκόμελο έχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες σε σχέση με εκείνα που οι μέλισσες παράγουν όταν τρέφονται με νέκταρ από άνθη. Γι’ αυτό και το ελληνικό μέλι από πεύκο είναι το καλύτερο μέλι.
Την υπεροχή του ελληνικού πευκόμελου επιβεβαιώνει και μία ακόμη μελέτη (2012) η οποία συνέκρινε την αντιβακτηριδιακή δράση 18 ειδών μελιού -μεταξύ των οποίων και το διάσημο Manuka: τα αποτελέσματα της συγκριτικής αυτής έρευνας έδειξαν ότι το μέλι από πεύκο δρα ενάντια σε 5 διαφορετικά βακτήρια – Escherichia coli, Serratia marcescens, Bacillus sphaericus, Staphylococcus epidermidis και Bacillus subtilis.


Μέλι πεύκου από τη Melifarm
Αν κάποιος επιθυμεί να είναι σίγουρος ότι το πευκόμελο που θα επιλέξει είναι γνήσιο και διαθέτει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν παρατηρηθεί στον ελληνικό αυτό θησαυρό θα πρέπει να προτιμήσει ένα προϊόν όπως αυτά που εγγυάται η Melifarm. Και αυτό, γιατί η Melifarm ακολουθεί μία πολύ αυστηρή διαδικασία, από την παραγωγή μέχρι τη συσκευασία και την παράδοση στον καταναλωτή.
Τα πευκόμελα που διαθέτει η Melifarm προέρχονται από καθαρές πευκόφυτες περιοχές με την ελάχιστη ή και καθόλου παρουσία έτερων ειδών ανθοφορίας. Αυτό, ενισχύει ακόμη περισσότερο την αίσθηση σιγουριάς, ότι το μέλι που ο καταναλωτής θα απολαύσει είναι γνήσιο ή με πιο απλά λόγια, «καθαρόαιμο».
Επιπλέον, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες αποθήκευσης και χειρισμού του πρωτογενούς προϊόντος μελιού και γενικά των ειδών μελισσοκομίας. Οι χώροι αποθήκευσης (υγρασία, ήλιος, ανήλιαγο σημείο κ.λπ.), η καθαριότητα του χώρου, οι θερμοκρασίες που επικρατούν στο εσωτερικό περιβάλλον, η παραμονή των ειδών (ειδικές δεξαμενές ηρεμίας) καθώς και ο τρόπος συσκευασίας του πευκόμελου, είναι παράγοντες που παίζουν άκρως σημαντικό ρόλο και επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

