ΜΕΛΙ ΑΚΑΚΙΑΣ

Το μέλι ακακίας προέρχεται από το Robinia pseudoacacia, ένα φυτό κοινώς γνωστό ως μαύρη ακρίδα ή ψευδοακακία, με καταγωγή από τη Βόρεια Αμερική. Το ιδιαίτερα ανθοφόρο αυτό δέντρο ήρθε και στην Ελλάδα την εποχή του Όθωνα και έκτοτε κατέχει σημαντική θέση και στη χώρα μας μεταξύ των μελισσοκομικών φυτών.  Έτσι, πολλοί μελισσοκόμοι φροντίζουν ώστε τις πρώτες μέρες του Μαΐου να ξεκινήσουν την παραγωγή αυτού του ιδιαίτερου μελιού με τη δημιουργία νέων κηρήθρων. Η παραγωγή μελιού σε ένα στρέμμα με δέντρα Ροβίνια έχει υπολογιστεί ότι παράγει περί τα 2 mg νέκταρ την ημέρα.

Γενικότερα όμως, είναι ένα μέλι με περιορισμένη παραγωγή καθώς επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες με τις πιο ξηρές περιόδους να είναι πιο ευνοϊκές σε σχέση με τις περιόδους υγρασίας.

Χαρακτηριστικά μελιού ακακίας

Το μέλι ακακίας είναι γενικά αρκετά ανοιχτόχρωμο -το οποίο σκουραίνει με την πάροδο του χρόνου. Μερικές φορές η απόχρωσή του ποικίλλει, από αχυροκίτρινο έως κεχριμπαρένιο και έχει το χαρακτηριστικό ότι πρακτικά δεν κρυσταλλώνει, επομένως έχει πάντα υγρή και σιροπιαστή σύσταση.

Το άρωμά του είναι λουλουδάτο και φίνο, και η γεύση του είναι μάλλον γλυκιά αλλά ντελικάτη, έτσι προσφέρεται για κρύα παρασκευάσματα γιατί δεν καλύπτει τις άλλες γεύσεις.

Θρεπτική αξία & μέλι ακακίας

Το μέλι ακακίας είναι πολύ εύπεπτο και μπορεί να καταναλωθεί και από διαβητικούς, λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε σύνθετα σάκχαρα και του υψηλού ποσοστού φρουκτόζης, η οποία δεν πρέπει να μεταβολίζεται με τη βοήθεια της ινσουλίνης. Όπως και τα υπόλοιπα είδη μελιού περιέχει επίσης πολλές θερμίδες (100 gr παρέχουν 300 Kcal).

Περιέχει επίσης πολλά μεταλλικά άλατα με κυρίαρχα το κάλιο, το φθόριο, το ασβέστιο, το νάτριο και το φώσφορο.

Φυσικά, το μέλι ακακίας είναι και αυτό πλούσιο σε βιταμίνες συμπεριλαμβανομένων των Β2, Β3, Β5 και Β6, C και J, εκτός του φυλλικού οξέως. Επιπλέον, όσον αφορά τα αμινοξέα, το μέλι ακακίας περιέχει ειδικότερα ασπαρτικό οξύ και γλουταμινικό οξύ, καθώς και γλυκίνη, λυσίνη, ισολευκίνη, προλίνη, κυστίνη, λευκίνη, αλανίνη, αργινίνη, τρυπτοφάνες και τυροσίνη.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του μελιού ακακίας είναι ακόμη ότι δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Μέλι Ακακίας - Melifarm

Οι ιδιότητες του μελιού ακακίας

Πολλοί το προτιμούν ως ένα φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης καθώς προσφέρει μεγάλα αποθέματα ενέργειας στον οργανισμό, είναι πολύ δυναμωτικό, εύπεπτο και αποτελεί ιδανική τροφή για αθλητές και μαθητές.

Επιπλέον, το μέλι ακακίας είναι ευεργετικό για τον πονόλαιμο, καθώς επίσης έχει καθαρτική και αποτοξινωτική δράση για το συκώτι. Συν τοις άλλοις, το μέλι ακακίας ηρεμεί το νευρικό σύστημα και μπορεί να αποτελέσει ένα φυσικό φάρμακο για όσους πάσχουν από αϋπνίες.

Μέλι Ακακίας από τη Melifarm

Πάντα με σκοπό να προσφέρει ό,τι καλύτερο προσφέρει η Φύση, η Melifarm επιλέγει το μέλι ακακίας από τις πιο πλούσιες σε ακακίες περιοχές της Ελλάδας όπου οι μελισσοκόμοι τηρούν τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές.  Έτσι, το μέλι ακακίας Melifarm κατάγεται από τη Θράκη και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία ενώ σε αρκετές συγκομιδές της αναμειγνύεται φυσικά με τις ανθοφορίες από παλιούρι και αγριοτρίφυλλο.

ΜΕΛΙ ΑΚΑΚΙΑΣ

Φρέσκο – Καθαρό – Αυθεντικό
Μέλι για Σπίτι!
MELIFARM φροντίζουμε για σας

akakia 2kgr ypok