hit counter
ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΑΚΧΑΡΟΥ;
Έρευνα ιδιότητας μελιού

(Έρευνα)

Παρότι το μέλι είναι γλυκό – και όταν κάποιος τρώει γλυκά ανεβαίνει το σάκχαρο στο αίμα του (σωστά;)-, ίσως τελικά να έχει διαφορετική επίδραση στον οργανισμό σου.

Ακούγεται ενδιαφέρον;

Το ξέρεις από τη μητέρα σου, που το γνωρίζει από τη δική της μαμά πως το μέλι είναι ευεργετικό και προσφέρει αρκετά οφέλη στη διατροφή ενός ανθρώπου. Ωστόσο, αν και η “παράδοση” από στόμα σε στόμα καλά κρατεί, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν το πώς στην πράξη λειτουργεί όντως θετικά για να έχουμε καλή υγεία.

Μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση δύο κουταλιών της σούπας μέλι μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Πιο αναλυτικά, μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο μελέτησε τα αποτελέσματα 18 δοκιμών με περισσότερους από 1.100 συμμετέχοντες, διαπιστώνοντας πως το ακατέργαστο μέλι από μία μόνο ανθική πηγή είχε την πιο θετική επίδραση στον οργανισμό.

Όπως δήλωσαν, η αντικατάσταση των πρόσθετων γλυκαντικών βλ. ζάχαρη, ζαχαρίνη, στέβια από το μέλι, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τους κινδύνους ασθενειών όπως

  • του διαβήτη τύπου 2,
  • καρδιακών παθήσεων και
  • της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου.

Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι το μέλι που αγοράζουμε να μην είναι νοθευμένο. Δυστυχώς στις μέρες μας χρειάζεται να γνωρίζουμε πολύ καλά την πηγή που το προμηθευόμαστε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των συμμετεχόντων, παρατηρήθηκε πως μειώθηκε η γλυκόζη αίματος, όπως και τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης, ενώ αυξήθηκε η καλή χοληστερόλη.

Να σημειωθεί πως οι συμμετέχοντες ακολούθησαν γενικά μια υγιεινή διατροφή, με τη ζάχαρη να καλύπτει το 10% ή λιγότερη της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες λάμβαναν περίπου 40 γρ. ή 2 κουταλιές της σούπας μέλι ημερησίως για 8 εβδομάδες.

Αυτό που ήθελαν να υπογραμμίσουν οι ειδικοί ήταν πως το μέλι αποτελούσε μία καλή εναλλακτική των γλυκαντικών και όχι η λύση για τη μείωση της χοληστερόλης και των επιπέδων του σακχάρου.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, Tauseef Khan,

“Δεν λέμε ότι θα πρέπει να αρχίσετε να τρώτε μέλι, αν αυτή τη στιγμή αποφεύγετε τη ζάχαρη. Το συμπέρασμα αφορά περισσότερο την αντικατάσταση. Αν χρησιμοποιείτε επιτραπέζια ζάχαρη, σιρόπι ή άλλο γλυκαντικό, η αντικατάσταση αυτών των σακχάρων με μέλι μπορεί να μειώσει τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους”.

ΠΗΓΗ:  proionta-tis-fisis

LOGO Melifarm

Περισσότερα
άρθρα

Μέλι Χαρουπιά

ΜΕΛΙ ΧΑΡΟΥΠΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το χαρουπόμελο αποτελεί απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής. Ο μοναδικός αυτός καρπός, είναι προικισμένος με ασβέστιο, νάτριο ….

Φυτό Κοντορίγανη

ΜΕΛΙ ΚΟΝΤΟΡΙΓΑΝΗ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Μοναδική και Σπάνια ποικιλία μελιού! Η κοντορίγανη συλλέγεται από τους ορεινούς όγκους της Ροδόπης και του Έβρου. Διαθέτει πληθώρα ….

Φαρμακευτικές ιδιότητες μελιού

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Η σχέση τους στην Παραδοσιακή Ιατρική. Το μέλι, από την αρχαιότητα, έχει αναγνωριστεί ως πολύτιμο φυσικό φάρμακο και διατροφικό στοιχείο ….

Επικοινωνία

Μπουμπουλίνας 44,
Πετρούπολη 13231, Αθήνα

Τηλ. 211 423 0912,
211 414 8955