hit counter
ΜΕΛΙ ΚΟΝΤΟΡΙΓΑΝΗ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Φυτό Κοντορίγανη

Μοναδική και πολύ Σπάνια ποικιλία μελιού! Η Κοντορίγανη φύεται και συλλέγεται από τους ορεινούς όγκους της Ροδόπης και του Έβρου. Σε αντίθεση με την κλασσική ρίγανη, η συγκομιδή της λαμβάνει χώρα κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Περίπου το 75% των ειδών της βρίσκονται στην ανατολική περιοχή της μεσογείου και ελάχιστα στη δυτική, το όνομα της προέρχεται από τις λέξεις «όρος» και «γάνος» γάνος – η λαμπρότητα, το φυτό που λαμπρύνει το βουνό. Το μόνο που δεν αρέσει στο σκληραγωγημένο αυτό φυτό είναι οι αμμουδερές παραλίες και οι βάλτοι ποτέ μα ποτέ δεν θα τη βρούμε σε αυτές τις περιοχές, θα τη συναντήσουμε όμως σε μέρη άγονα και άνυδρα και ενώ αγαπάει υπερβολικά τον ήλιο θα τη βρούμε να αντέχει και σε θερμοκρασίες χαμηλές ακόμα και σε μείον 25 βαθμούς. Γενικότερα η ρίγανη, μπορεί να κάνει θαύματα στην υγεία μας. Η χώρα μας έχει μια από τις καλύτερες ποιότητες ρίγανης παγκοσμίως. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για πάρουμε τα οφέλη της μεταξύ των οποίων και το μέλι που συλλέγεται από τα άνθη της ρίγανης και κυρίως της κοντορίγανη. Αναπτύσσεται καλά σε εδάφη με pH 6-9 και μπορεί να αναπτυχθεί, όταν καλλιεργείται, ακόμα και σε πολύ φτωχά, ξηρά και πετρώδη εδάφη. Η Κοντορίγανη και κατ’ επέκταση το μέλι που προκύπτει από αυτή, είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Περιέχει πτητικά έλαια, στερόλες και φλαβονοειδή. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Ε, Κ, Α, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, κάλιο, νιασίνη, φώσφορο και σίδηρο καθώς και σε β-καροτίνη. Περιέχει, επίσης, λουτείνη, ζεαξανθίνη , κρυπτοξανθίνη, πινένιο, λιμονένιο, οκιμένιο, καρυοφυλλένιο και ουρσολικό και ροσμαρινικό οξύ. Η Κοντορίγανη έχει πληθώρα σημαντικών θεραπευτικών ιδιοτήτων και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και αρτηριοσκλήρωσης, για την ατονία των εντέρων, για τη βελτίωση της όρεξης και τη διευκόλυνση της πέψης, ως ηρεμιστικό για το νευρικό σύστημα, για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού, για το κρυολόγημα και το βήχα, την κόπωση, τη γαστρίτιδα, τη νόσο του Crohn, για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τις διαταραχές προστάτη, διάφορες αλλεργίες κ.λπ. Η ρίγανη έχει 12 φορές περισσότερο αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο. Έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακές δοκιμές ότι τα “μικρόβια” που προκαλούν κοινές ασθένειες δε αντέχουν στο πέρασμά της, ακόμα και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη μεταλλαγμένων βακτηρίων δεν έχουν καμία άμυνα απέναντι στη ρίγανη. Πηγές: enallaktikidrasi.com | botanologia.blogspot.gr

ΚΟΝΤΟΡΙΓΑΝΗ

Φρέσκο – Καθαρό – Αυθεντικό
Μέλι για Σπίτι!
MELIFARM φροντίζουμε για σας

 

Περισσότερα
άρθρα

Μέλι Χαρουπιά

ΜΕΛΙ ΧΑΡΟΥΠΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το χαρουπόμελο αποτελεί απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής. Ο μοναδικός αυτός καρπός, είναι προικισμένος με ασβέστιο, νάτριο ….

Φαρμακευτικές ιδιότητες μελιού

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Η σχέση τους στην Παραδοσιακή Ιατρική. Το μέλι, από την αρχαιότητα, έχει αναγνωριστεί ως πολύτιμο φυσικό φάρμακο και διατροφικό στοιχείο ….

Επικοινωνία

Μπουμπουλίνας 44,
Πετρούπολη 13231, Αθήνα

Τηλ. 211 423 0912,
211 414 8955