Το μέλι Κουμαριάς το παράγουμε από το φυτό «κόμαρος» του Θεόφραστου και του Διοσκουρίδη. Η κουμαριά ή Άρβουτος η κοινή, είναι φυτό ιδιαίτερα γνωστό από τους αρχαίους χρόνους για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Μάλιστα, ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τον καρπό της κουμαριάς κατά των θρομβώσεων στις φλέβες. Τα λεγόμενα επιβεβαίωσε και η σύγχρονη επιστήμη που χρησιμοποιεί τα κουμαρινικά (που υπάρχουν στα κούμαρα) σε αντιπηκτικά φάρμακα. Τα κούμαρα στην αρχαιότητα ήταν περισσότερο δημοφιλή για τη θεραπευτική δράση παρά για κατανάλωση. Αντίθετα σήμερα τα χρησιμοποιούμε συχνά για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών και μαρμελάδων.
Η ανθοφορία της κουμαριάς, η οποία γίνεται σταδιακά, ξεκινά κυρίως το φθινόπωρο και διαρκεί μέχρι και το τέλος του χειμώνα. Λόγω της βραδείας ωρίμανσης των καρπών είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φυτού να περιλαμβάνει ταυτόχρονα ανθισμένα λουλούδια, μπουμπούκια, άγουρους και ώριμους καρπούς. Αυτό το τόσο ιδιαίτερο φυτό εκτιμούν σε μεγάλο βαθμό οι μέλισσες. Μάλιστα, συχνά έχουν την τύχη να το απολαμβάνουν κατ’ αποκλειστικότητα. Από τη μία η πικρή γεύση του συγκεκριμένου μελιού, στην οποία οφειλόταν και η μέχρι πρότινος έλλειψη ζήτησης από το καταναλωτικό κοινό και αφετέρου τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά και η περίοδος συλλογής του οδηγούν συχνά τους μελισσοκόμους να αφήνουν το μέλι στις κηρήθρες ώστε να ξεχειμωνιάσουν τα ίδια τα υμενόπτερα και να απολαύσουν τους κόπους τους.
Κόκκινοι καρποί κουμαριάς
Διατροφική αξία/Ιδιότητες και Μέλι Κουμαριάς
Το μέλι κουμαριάς είναι εξαιρετικά θρεπτικό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, γεγονός που πλέον το έχει κάνει περισσότερο δημοφιλές.
Ειδικότερα, το κουμαρόμελο περιέχει την ουσία Arbutin η οποία καθαρίζει το αίμα και ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερίνης. Επίσης, η ύπαρξη σε αυτό της ουσίας Τυρανόζη το καθιστά εξαιρετικά ευεργετικό. Πράγματι, πειραματικά αποδεδειγμένα αυξάνει τη ζωή των κυττάρων. Έπειτα, το ένζυμο Διαστάση ή Αμυλάση έχει την ικανότητα να διασπά το άμυλο.
Το μέλι κουμαριάς είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Ενώ σε συνδυασμό με τις φυσικές αντιβιοτικές ουσίες που περιέχει, είναι ιδανικό για την τόνωση του οργανισμού και την αντιμετώπιση ήπιων λοιμώξεων και βρόγχων.
Αυτό το τόσο ιδιαίτερο προϊόν της μέλισσας έχει τις λιγότερες θερμίδες από κάθε άλλο μέλι. Αυτό συμβαίνει λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε γλυκόζη και φρουκτόζη. Παράλληλα δεν περιέχει καθόλου σακχαρόζη.
Χαρακτηριστικά κουμαρόμελου
Το μέλι κουμαριάς ανήκει στην κατηγορία των ανθόμελων. Το παράγουμε από το νέκταρ και τη γύρη που βρίσκουμε άφθονη πάνω στο φυτό, το οποίο στην Ελλάδα απαντά σε δύο από τις τέσσερις ποικιλίες που υπάρχουν στη Μεσόγειο: Arbutus unedo L. (κουμαριά) και Arbutus andrachne L. (γλυκοκουμαριά).
Το κουμαρόμελο που το βρίσκουμε κυρίως στην Πελοπόννησο, την Ήπειρο και την Κεντρική Μακεδονία, έχει χρώμα σκούρο κρεμ έως σκούρο καφέ με αποχρώσεις που αγγίζουν την παλέτα του γκρι-μαύρου. Το άρωμά του είναι μέτριο μέχρι δυνατό. Η γεύση του είναι πικρόγλυκη έως πικρή – ένας λόγος που το καθιστούσε λιγότερο δημοφιλές σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλια. Ωστόσο, το ενδιαφέρον για το λεγόμενο και ως bitter honey αυξάνεται όλο και περισσότερο χάρη στη μεγαλύτερη ενημέρωση για τις ευεργετικές του ιδιότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Το κουμαρόμελο έχει υψηλά επίπεδα υγρασίας (19,5% σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις) και καθώς κρυσταλλώνει γρήγορα και ανομοιόμορφα (αποκτώντας συχνά βουτυρώδη μορφή) είναι ένα μέλι που θέλει ιδιαίτερη προσοχή στη συντήρηση λόγω της πιθανότητας να ξινίσει.
ΚΟΥΜΑΡΟΜΕΛΟ
Φρέσκο – Καθαρό – Αυθεντικό
Μέλι για Σπίτι!
MELIFARM φροντίζουμε για σας