Το ελληνικό μέλι συγκαταλέγεται και όχι άδικα ανάμεσα στα καλύτερα και δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια λαμβάνει θέση σε ράφια των μεγαλύτερων αγορών του κόσμου. Η δυναμική του ελληνικού μελιού σχετίζεται με το μεσογειακό κλίμα το οποίο προσφέρει ποικίλη ανθοφορία η οποία προσδίδει ξεχωριστά αρώματα και γεύσεις στο ελληνικό μέλι. Μαζί όμως με την πλούσια ανθοφορία το ελληνικό μέλι προέρχεται και από τα δάση ελάτης, τα πευκοδάση και τα δάση βελανιδιάς και καστανιάς τα οποία είναι ιδιαίτερα σε γεύση και το σημαντικότερο πλούσια σε θρεπτικές ιδιότητες. Ας γνωρίσουμε τα ελληνικά μέλια και ας δούμε τα πλεονεκτήματά τους.
1) Μέλι θυμάρι: Αποτελεί το βασιλιά των μελιών στην Ελλάδα. Είναι ακριβό μέλι με πλούσια και χαρακτηριστική γεύση. Έχει αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση.
2) Πευκόμελο: Μέλι με σπουδαία φαρμακευτική δράση. Ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, πλούσια σε μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Η τιμή του αυξάνει συνέχεια ιδιαίτερα όταν περιέχει και άνθη θυμαριού.
3) Μέλι ελάτης: Είναι δύσκολο να παραχθεί κάθε χρόνο και επηρεάζεται έντονα από τα καιρικά φαινόμενα. Έχει υψηλή αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση ενώ περιέχει υψηλές περιεκτικότητες καλίου και άλλων μεταλλικών στοιχείων. Συνίσταται και σε διαβητικούς λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
4) Μέλι βελανιδιάς: Έχει χαρακτηριστεί τελευταία ως το Manuka της Ελλάδας. Υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινολικές ενώσεις και μεγάλη αντιμικροβιακή δράση. Προέρχεται και κυρίως από μελιτώματα βελανιδιάς. Ιδιαίτερη γεύση και σκούρο χρώμα.
5) Μέλι καστανιάς: Από τα πλέον σπουδαία μέλια της Ελλάδας. Πολύ υψηλή αντιοξειδωτική δράση και μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο, οπότε συνίσταται σε ασθενείς που πάσχουν από επιληψία. Προέρχεται τόσο από τα άνθη της καστανιάς όσο και από μελιτώματα. Εμφανίζει υψηλή περιεκτικότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου και επομένως μεγάλη αντιβακτηριακή δράση. Το βασικό του μειονέκτημα είναι ότι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε γύρη καστανιάς (>90%) προκαλεί σοβαρές αλλεργίες σε ευαίσθητα άτομα. Επίσης αν οι κυψέλες είχαν χρησιμοποιηθεί για μέλι καστανιάς έχουμε σοβαρές επιμολύνσεις και σε επόμενους τρύγους.
6) Μέλι ερείκη: Μέλι με πλούσια γεύση και υφή φυστικοβούτυρου. Έχει υψηλή περιεκτικότητα μετάλλων και επομένως αν και μέλι ανθέων μπορεί να έχει υψηλή αγωγιμότητα (>0.8 mS/cm). Βασικό του μειονέκτημα η γρήγορη κρυστάλλωση η οποία προβληματίζει τους μη γνώστες καταναλωτές.
7) Μέλι κουμαριά: Έχει το δικό του κοινό λόγω της ιδιαίτερης πικρής του γεύσης, η οποία οφείλεται στο υψηλό περιεχόμενο πολυφαινολών. Χρησιμοποιείται πολύ στην κουζίνα από τους κορυφαίους chef. Έχει πλούσια γεύση και παρόμοιες ιδιότητες με το μέλι ερείκη, δηλαδή υψηλή περιεκτικότητα μετάλλων και υψηλή αγωγιμότητα (>0.8 mS/cm).
8) Μέλι πορτοκαλιάς: Συναντάται συνήθως στην Πελοπόννησο. Είναι μέλι πλούσιο σε άρωμα με υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών. Κύριο μειονέκτημα του η δυσκολία εύρεσης του.
9) Μέλι βαμβάκι: Έχει υψηλή αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση, αλλά κρυσταλλώνει γρήγορα.
10) Μέλι ηλίανθου: Περιζήτητο στη διεθνή αγορά λόγω χαρακτηριστικής γεύσης, χρώματος και αρώματος.
11) Μέλι ακακία: Είναι ιδανικό για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών καθώς συνδυάζεται τέλεια με ποτά και τρόφιμα (ειδικά με γιαούρτη).
Συντάκτης
Πασιάς Ιωάννης
Δρ. Χημείας ΕΚΠΑ
Τεχνικός Υπεύθυνος
Γενικό Χημείο Έρευνας και ΑναλύσεωνΠασιάς-Ραπτοπούλου,
διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ
Τυμφρηστού 181, Λαμία, 35131
Tηλ: 2231 2231 99
info@pasiaslab.gr